Грижа за косата през лятото

През лятото косата е изложена на най-голям риск от увреждане. Силното слънце, вятъра и солената морска вода изсушават косъма. Косата губи цвета и блясъка си, става суха и се къса лесно. За да я предпазим трябва да се погрижим за нея.
В темата ще видим няколко прости правила за здрава и хубава коса през лятото.

Грижа за косата през лятото


Използвайте шампоани без сулфати
Косата се замърсява повече през лятото и се налага да я мием по-често. Ако правим това с шампоана, който ползваме обикновено има опасност да я увредим - от честото къпане косъма се изсушава, а силното слънце задълбочава проблема.

Добре е да ползваме по-щадяща козметика за коса. Такива са шампоаните без сулфати - нежни са към кожата на главата и не изсушават косъма.

Когато си купувате шампоан за лятото, гледайте на етикета да е означено: sulfate-free shampoo (SLS или ALS-FREE)
Почти всички известни марки имат и такива шампоани, така че не е трудно да ги намерите на пазара или онлайн.Хубава коса ще ви помогне да се ориентирате по-лесно със Списък на шампоани без сулфати

Разредете нормалния шампоан
Може да опитате и тази рецепта: 3 части балсам към 1 част нормален шампоан.
Мийте косата си с такъв коктейл. Балсамът отслабва силата на шампоана, така той действа като шампоаните без сулфати.

Разредения шампоан влияе добре на суха, боядисана и къдрава коса по принцип, не само лятото, имайте го предвид, ако нямате под ръка специален шампоан.

За фина и тънка коса обаче е прекалено тежък. В този случай използвайте специални шампоани или шапмоани без сулфат.

Не пропускайте балсама
Балсамът за коса е много важен, особено през лятото, защото осигурява на косата необходимата влага. След измиване с шампоан не пропускайте да нанасете обилно балсам върху косата си.

Използвайте балсама като стилизант
Тази рецепта е много подходяща за къдрави и чупливи коси, които както знаем, твърде бързо се сплитат през лятото.

дълга руса коса - лятна грижа за косата

За да запазите формата на прическата с меки вълни или секси къдрици, смесете гел и балсам или маска за коса. Разтъркайте между дланите си и нанесете върху влажна коса. След това оставете косата да изсъхне сама и ще видите ефекта – добре оформени красиви къдрици.

Избягвайте употребата на сешоар
По принцип е добре да оставите косата да изсъхне естествено и да ограничите употребата на сешоар. За това през лятото, ако не искате да се борите непрекъснато със стърчащите кичури къпете косата вечер, вместо сутрин. Вечер преди лягане ще имате повече време да я оставите да изсъхне сама, а и температурата на въздуха е по-благоприятна.

Не излагайте мокра косата си на слънце
.
Това уврежда косъма и съсипва цвета.

Решете косата си по-често
При ресане скалпа на главата се масажира и по този начин се стимулира кръвообръщението. Правете го по-често през лятото и заради факта, че така по-добре ще поддържате косата си чиста, с ресането ще отстраните праха от нея и ще и помогнете “да диша“

Преди ваканцията на плажа не боядисвайте косата си
Няма смисъл да инвестирате в нов цвят за косата преди ваканция на морето, слънцето така или иначе ще го промени. Запазете си правото да го направите после и да се появите на работа след отпуската с нова коса.

Голяма лятна шапка - грижа за косата през лятото

Предпазвайте косата си от UV лъчите на слънцето
Покривайте главата си с нещо – шапка, шал, кърпа за глава, тюрбан и т.н.
Избягвайте да излагате косата си на слънцето, особено в обедните часове, когато UV лъчите са най-силни.
Тюрбаните са модерни този сезон, а летните шапки с големи периферии са толкова шик, така че не е трудно да осигурите защита на косата си.В следващите теми ще видим кои прически са подходящи за лятото според типа на косата, как прическата предпазва от UV лъчите на слънцето, интересни плажни прически и други идеи за вашата лятна Хубава коса.


Вижте още:

Списък на шампоани без сулфати
Как да мием косата си правилно
Кои витамини са подходящи за здравето на косата
Къдрава коса пролет-лято 2011
Кок пролет-лято 2011

0 коментара:

Публикуване на коментар

Популярни Теми

Горещи Теми

Модни Новини

Последователи

Google+

Статистика

Блог класация PageRank Style blog